понеделник, 13 април 2009 г.

Жителите на Вискяр настояват за забрани в ЗЗ Мещица

Птиците в България - новини Жителите на Вискяр настояват за забрани в ЗЗ Мещица
[Жителите на Вискяр настояват за забрани в ЗЗ Мещица] 28.05.2008г.







Нови забрани за дейности в Защитената зона Мещица от европейската екологична мрежа Натура 2000 иска инициативният комитет за спасение на Вискяр планина. Становище с исканията, адресирано до министъра на околната среда и водите, бе предадено на представители на МОСВ на състоялото се обществено обсъждане на проектозаповедта за обявяване на защитените зони в Пернишко.

Да се наложи забрана за добив на подземни богатства по открит и закрит способ, настояват от комитета. Добивът би нарушил микроклимата, ландшафта и хидрологичния баланс на района, според жителите на село Вискяр. Недоволните настояват още да се забрани извършването на взривни работи, паленето на стърнища, храсталаци, пасища, ливади и др.

Исканията са по повод на предоставянето на концесия на част от Вискяр планина на фирма Грид Морел за срок от 25 години. "Около 160-170 дка, намиращи се в непосредствена близост до селото, са дадени за добив на полезни изкопаеми и скална маса", обясни председателят на инициативния комитет Младен Младенов. Според него, това би довело до унищожаване на хребета на планината, тотално запрашаване на района, замърсяване на водоизточниците и др.

Два пъти искането за изготвяне на подробен устройствен план /ПУП/ на кариерата е било отхвърляно от Общинския съвет на Перник. Въпреки това бившият кмет на града Антоанета Георгиева подписва ПУП. След спешно заседание на Общинския съвет в Перник той отново е отхвърлен. Сега текат съдебни дела, в които концесионерът Грид Морел обжалва решението на общинарите. Делото е достигнало до ВАС.

Източник: Европа Дневник


Няма коментари:

Публикуване на коментар